Bahçeler

Bahçeler bölgesine ne isim vereceğimi bilemedim. Plajlar da diyebilirdim ama yanlış anımsamıyorsam dolmuşlarda bile Bahçeler terimi kullanılıyordu. Her neyse. Bahçeler diye adlandırdığım yer şehir merkezinden Nokta Durağı’na gelindiğinde sol kola ayrılıp orman yolunun takibi ile başlıyor benim için. Burada özellikle yazın çok tercih edilen plajlar sırasıyla yer almakta: Yuvam Tesisleri, Ayışığı, Öztürkler Plajı, Kumsal Plajı, Mobil Plajı, DSİ Plajı sırasıyla yol boyunca sizi karşılayan yerler olacaktır.

Mobil Plajı
Fotoğraf: “Mobil Plajı”, Nurettin Mert Aydın, 2009

Akliman ve diğer açık deniz sahillerinin tersine bu saydığım plajlarda deniz havuz edasıyla katmanlı olarak derinleşmektedir. Ancak yine denizin dibi de dahil olmak üzere sahil tamamen kumdan oluşmaktadır. Hazır aklıma gelmişken söylemek istiyorum, Sinop halkı deniz kenarında şezlong ve benzeri aparatları kullanmayı pek sevmez. Ben de öyleyim. Sinop, deniz ve Güneş dediğimde kaparım havlumu, direkt atarım kumun üzerine ve direkt kuma yatarım. Elektrik benden kumun içine doğru akar gider. Sonra suya atladığınızda her şey akıp gider zaten. Bir de yeri gelmişken tekrar söylemek istiyorum, Türkiye’de en güzel deniz Sinop’tadır. Bunu kendi memleketim olduğu için söylemiyorum. Su kalitesi, tuz oranı (duş almadan rahatlıkla gezebilirsiniz), su soğukluğu (sıcak denizi kim ne yapsın) ve dibindeki kumun kalitesi Sinop’un denizini deneyen herkesin sarfettiğim o iddialı cümleyi sarfetmeleri için yeterli olmaktadır. Bu konuda alçakgönüllü olamayacağım.

Bahçeler bölgesinde gerçekten bahçeler, küçük tarlaların olduğu doğrudur. Babamın dayısı da bir bahçe kiralayıp senelerdir orada çalışmaktaydı. O bahçede benim küçüklük yazlarım geçmiştir. Rumlar tarafından inşaa edilen taş evler, o bahçelerde pişen yemekler, keyifli akşamlar, tavuklar, inekler, kokulu üzümler, incirler… Bunları saymakla bitiremem ve benim için önemlerini yazmakla buralara sığdıramam. Özetlemek gerekirse, Bahçeler mevkiini sol kısımda deniz ve plajlar, sağ kısımda ise bahçeler, tarlalar ve yazlıklar olarak değerlendirebiliriz.

THE LAST REFLECTION
Fotoğraf: “Ayışığı Restoran’dan Plajlara Bakış”, Nurettin Mert Aydın, 2009

GEZİ sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın