Hamsilos

ENCOMPASSING
Fotoğraf: “Hamsilos Fiyordu”, Nurettin Mert Aydın, 2009

Hamsilos’u Sinop’lular “Hamsaroz” diye telaffuz ederler. Bu bilgiyi ilk cümle ile vermek istedim. Şimdi devam edebilirim. Hamsilos çoğu turistik gezilerde bir koy olarak gösterilse de aslında bir fiyord. Hatta Türkiye’nin tek fiyordu. Fiyord terimi basit anlamıyla buzullar sayesinde oluşan derin vadilerin su ile dolmasıyla oluşan coğrafi yapıdır. Hamsilos’taki bu yapı coğrafik anlamda (Norveç gibi kuzey ülkelerindeki devasa hemcinsleri kadar olmasa da) bir fiyorddur. (Kulakları çınlasın, ortaokulda bir coğrafya öğretmenim vardı. Epey inatlaşmıştık. “Oğlum Türkiye’de fiyord yok, uydurma” gibi cümlelerine ağzı tıkanmış bir Pancar Motoru edasıyla sinirlenen ben ne cevap vereceğimi bulamayarak kendisinin buzul çağına gönderilmesini istemiştim keza kendisi bırakın Türkiye ve fiyord terimlerini, Sinop ve Hamsilos’u görmemişti bile.)

Hamsilos’a geldiğinizde toprak bir alanın üstünde bulursunuz kendinizi. Sırtınızı geldiğiniz yola verdiğinizde sol tarafınızda Hamsilos Fiyordu, sağ tarafınızda ise alabildiğince deniz ve mağaralar bulunur. Hamsilos’taki engebeli yapı sizi korkutmasın. Dikkatinizi uygun bir şekilde kullanarak pekala en alt kısımlara kadar inebilirsiniz ve sağ kısımda yer alan mağara şeklindeki girintileri yakından görebilirsiniz.

THE BLEND
Fotoğraf: “Hamsilos’ta Mağara Girişi”, Nurettin Mert Aydın, 2009

Aman dikkat! En alttaki bu kısımlar biraz kaygan ancak denizin içine doğru uzanan renk skalasını gördüğünüzde küçük dilinizi yutabilirsiniz. Yeşilin binbir tonundaki yosunlar denize girerken yavaş yavaş marullaşarak bordolaşmaya başlıyorlar. Daha sonra fosforlu kayalar ile birlikte alabildiğince farklı renk sizi bekliyor. (Bu mağarasal girintiye iniş ve yapısı hakkındaki cümlelerime bakarak benim sürekli buralara indiğimi düşünmeyin. İtiraf ediyorum, 29 senedir ilk kez 2009’da indim en aşağıya kadar ve gözlemleme, fotoğraflama imkanı buldum. Buralara iniş için gerekli cesaret ve fikir kaptanım Serdar Mumcu‘dan çıkmıştır.)

Hamsilos’taki mağaralar söylentiye göre bir zamanlar korsanlar tarafından barınma amaçlı kullanılan alanlarmış. Dip derinliği ve canlılık hakkında pek bir bilgim yok keza sadece kenarlara karadan inip fotoğraflama fırsatım olmuştu. Hamsilos’ta dalış yapmak isteyenlere 19 Mayıs Üniversitesi Sinop Su Ürünleri Fakültesi Sualtı Topluluğu Dalış Merkezi ile iletişime geçmelerini tavsiye ediyorum çünkü bazı yerlerde dalış etkinlikleri düzenlediklerini görmüştüm.

GEZİ sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın