Erfelek Şelaleleri

İzninizle Erfelek Şelaleleri ile ilgili yazıma 2014 yılının Ağustos ayında arkadaşım Serdar Mumcu ile yaptığımız tam tırmanışa ait video ile başlamak istiyorum. Şelalelerin içinden geçen ve 1,5 saat süren, zorlu ama eğlenceli videomuzun 11 dakikaya sığdırılmış, hızlandırılmış halini izlemek isterseniz lütfen buyrun (HD 1080p olarak izlemenizi tavsiye ediyorum):

Erfelek Şelaleleri ile ilgili bir itirafta bulunayım. Hani sürekli Sinop aşağı Sinop yukarı diye ahkam kesiyorum ya… 29 senedir ilk kez 2009 yılının Mayıs ayında gördüm bu ağzımın düşmesine neden olan mekanı.

Erfelek Sinop’a yaklaşık yirmi dakika uzaklıkta bir ilçe. Merkezden Sinop girişine doğru giderken Akliman ve Havaalanı dönüşünü geçtikten sonra gelinen Pervane ana kavşağından sağa döndükten sonra tabelaları izleyerek Erfelek’e ulaşabilirsiniz. Kasapları ve etiyle meşhur olan Erfelek’te görülmesi gereken yerler Erfelek Barajı ve Erfelek Tatlıca Şelaleleri’dir. Erfelek Barajı Erfelek Şelaleleri yolu üzerinde olduğu için bir bakıma bir taşla iki kuş vurmuş olmaktasınız. Erfelek meydanında bulunan taksilerle konuşup 50 ya da 60 TL ödeyerek sizi şelalelere götürmelerini ve 1 saat bekleyip geri getirmelerini talep edebilirsiniz. Yolculuğa çıkmadan yanınıza almanız gereken yiyecek ve içecekleri size taksi şoförleri hatırlatacaktır zaten.

THE FALLING SILK
Fotoğraf: “Erfelek Şelaleleri 1”, Nurettin Mert Aydın, 2009

Yolda irili ufaklı şelalelere rastlayıp “tamam geldik işte” demeyin keza en alttaki ana şelaleyi gördüğünüzde yoldakilerin şelalecik olduğunu anlayacaksınız. Erfelek Şelaleleri aslında bir dağın katlarında yer alan şelale takımı olarak görülebilir. 28 adet olduğu söylense de irili ufaklı yeni keşiflerle sayıları sürekli artmakta. Hepsini sırayla görmek için kondüsyonunuz ve ekipmanınızın tam olması gerekiyor yoksa öyle güle oynaya çıkmaya başlarsanız ancak 2 ya da 3 tanesini görebilirsiniz. Yer yer taşlara tırmanarak, yer yer ipleri kullanarak tepeye doğru ilerleyip şelaleleri ziyaret edebilirsiniz.

"THE FALL OF ADAM"
Fotoğraf: “Erfelek Şelaleleri 2”, Nurettin Mert Aydın, 2009

GEZİ sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın