Hamur / Göbekli Hamur / Mantı

SİNOP MANTISI / DUMPLINGS IN SINOP TRADITIONAL STYLE
Fotoğraf: “Sinop Mantısı”, Nurettin Mert Aydın, 2010

Not: Orijinal olarak Sinoplular mantı hamurunu hazırlarken süt kullanmıyorlar ancak annem hamurun süt katılarak hazırlandığında daha kolay açıldığını belirtti. Yine Sinoplular harç hazırlarken içine salça koymuyorlar ancak annem ve biz salçaların ayrı bir lezzet kattığı görüşündeyiz. Aşağıdaki malzemeler ile iki tepsi kadar mantı hazırlanabiliyor. Dilerseniz bir tepsisini sarımsaklı yoğurtlu (hemen yukarıdaki fotoğrafımdaki gibi), diğer tepsisini cevizli hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

Hamuru için:
– 1 çay bardağı süt
– 1 çay bardağı su
– 1 yumurta
– (Alabildiği kadar) un
– Tuz

Harcı için:
– 300 gr kıyma
– 1 adet orta boy kuru soğan (minik minik doğranmış şekilde)
– Tuz
– Karabiber
– 1 tatlı kaşığı biber salçası
– 1 tatlı kaşığı domates salçası

Sarımsaklı yoğurtlu versiyon için:
– 2 diş sarımsak
– 2 su bardağı yoğurt
– Tereyağı
– Pul biber ya da toz kırmızı biber

Cevizli versiyon için:
– 1 su bardağı iç ceviz
– Tereyağı

Hazırlanışı:

– Un ve tuz hariç tüm hamur malzemeleri derin ve geniş bir kaba konup iyice karıştırılır.
– Daha sonra yavaş yavaş un ilave edilir. Alabildiği kadar un. Evet, yanlış tahmin etmediniz: Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam! 🙂
– Hamura istediğiniz kadar tuz ekleyebilirsiniz ancak mantılar haşlanırken suyuna da tuz ilave edeceğinizi göz önünde bulundurursanız fazla da abartmaya gerek yok.
– Hamur hazır olduğunda bulunduğu kabın içinde üzeri örtülü bir top olarak 20 dakika kadar dinlendirilir.
– Hamur dinlenirken harcı hazırlamak vakit kazandırır. Harcımız çiğ olacağı için herhangi bir kapta tüm malzeme karıştırılıp yoğrulur.
– İşin belki de en zor kısmına geldi sıra… Hamuru açmak için büyükçe bir alana ihtiyacınız olacak. Uygun alan unlanarak hamurun yapışması engellenir.
– Hamuru 3 – 4 eşit parça olacak şekilde bölerek bir parçası unlanılan zemine alınır ve oklava yardımıyla hamur inceltilerek açılır. Tül gibi olmayacak, yufka açmıyoruz burada! Açılan hamurun düzgün daire şeklinde olmasına dikkat edilir.
– Hamur açıldıktan sonra sıra geldi onu kare kare bölmeye. Bunun için bıçakla hamur üzerinde dikey ve yatay eşit aralıklı kesikler oluşturulur. Kenarlarda kalanlar kare olmayacaktır, onları bir sonraki hamur parçasına katacağımız için pek önemsemeye gerek yoktur.
– Şimdi karşınızda hamur kareleri olacaktır. Bu karelerin içlerine hazırlanan harçtan cimcikler alınıp yerleştirilir (cimri olmayın, fazla da abartmayın).
– Bütün kareler bitince katlama işlemine geçilir. Yapacağımız şekil bir kayığı andıracak. Karenin diyagonal iki köşesi birleştirilip üçgen bir bohça yapılır ve kenarlarına basılarak harç hapsedilir. Sonra tek bir hareketle üçgenin birleşme ucu haricindeki uçları geriye doğru birleştirilerek kayık şekli oluşturulmuş olur. Kayık şekli referansı için aşağıdaki fotoğrafıma bakabilirsiniz.

HAŞLANMAYI BEKLEYEN MANTILAR / DUMPLINGS WAITING TO BE BOILED
Fotoğraf: “Haşlanmayı Bekleyen Mantılar”, Nurettin Mert Aydın, 2010

– Oluşturulan bu kayık şeklindeki mantılar biraz kurumaları için bez serilmiş tepsilere ferah ferah, üst üste gelmeyecek şekilde dizilir. (Elinizde yeterince tepsi olsa iyi olur 🙂 )
– Tüm bu işlemlere hamur ya da harç kalmayıncaya kadar devam edilir. (Harç kalmazsa durum fena, harç hazırlamak en iyisi; harç artarsa sorun yok, kalan harcı kavurup yumurta kırıp yiyebilirsiniz.)
– Sıra geldi dinlenen ve kurumaya başlayan mantıları haşlamaya. Yine derin ve geniş bir tencereye yeteri kadar su doldurulur ve su kaynatılır.
– Kaynayan suya bir miktar tuz atılır.
– Aynen makarna haşlar gibi mantılar 2 bölümde haşlanır.
– Ara sıra kıvamına ve tadına bakarak mantıların pişip pişmediği anlaşılır. Ortalama 8 – 10 dakika içinde pişeceklerdir.
– Haşlanan mantılar kevgir ile cam bir tepsiye alınır.
– Buradan sonrası soslama aşaması: Sarımsaklı yoğurtlu mu yoksa cevizli mi yoksa her ikisinden biraz biraz mı?
– Sarımsaklı yoğurtlu sos için yoğurt, dövülmüş sarımsak bir kapta iyice çırpılır ve tepsi içindeki haşlanmış mantıların üzerine dökülür ve iyice karıştırılır. (Yoğurt yetmezse ya da karışım katı olmuşsa mantıları haşladığınız sudan ekleyebilirsiniz.)
– Küçük bir sos tavasında tereyağ ve kırmızı biber karıştırılarak kavrulur. Tabağa alınan bir miktar sarımsaklı yoğurtlu mantının üzerine gezdirilir ve afiyetle yenir!
– Cevizli sos için dövülmüş (unufak edilmemiş, küçük parçalar haline getirilmiş) iç ceviz bir sos tavasında yeterince tereyağı ile biraz kavrulur ve tepsi içindeki haşlanmış mantıların üzerine dökülür ama karıştırılmaz. Üstteki cevizleri düşürmeden tabağa güzelce alınarak servis edilir ve afiyetle yenir!

Afiyet olsun!

YEMEK TARİFLERİ sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın