Karakum

Sinop’a gelip çeşit çeşit sahillerin isimlerini karıştıran arkadaşlarım olmuştur. Şimdi Akliman var (ak kumlu), Sarıkum var (sarı kumlu) ve bir de Karakum var (kara kumlu). Kum çok olunca arkadaşlarıma “sayın bakalım” dediğimde “Karakum, Sarıkum, Akkum” dedikleri olmuştur. Neyse, böylesi bir geyikten sonra gelelim asıl konumuz olan Karakum’a.

Karakum denildiğinde Sinop’ta akla ilk gelen yer Karakum Yüzgeç Tatil Köyü’dür ve Sinop Kütüphanesi’nden yukarı, Ada mevkiine doğru yolu takip ettiğinizde kolayca bulabileceğiniz bir yerdedir. Karakum Yüzgeç Tatil Köyü, denizinin içi taşlık olmasına rağmen özellikle yaz mevsimlerinde gençler tarafından rağbet görmektedir. Bunu da yazın yapılan geleneksel şenliklere bağlayabiliriz. Güzellik yarışması, yağlı direk yarışması (gerçekten yağlanan tahta direk üzerinde en uzun süre yürüyüp denize düşmeme) gibi yarışmaların düzenlendiği bir yer burası. Yine kendi içinde barındırdığı iskelesi ise yükseklerden denize atlamayı sevenler için biçilmiş kaftan.

Karakum Yüzgeç Tatil Köyü’nün içerisinde Ada Otel de yer almaktadır. Bu otelin çoğu odası güzel mi güzel bir Sinop manzarası ile donatılmıştır.

Karakum Yüzgeç Tatil Köyü plajının kumu da siyahtır siyah olmasına ama asıl kapkara kumlu olan kesim Samyeli Plajı’dır. Samyeli Plajı ise Karakum Yüzgeç Tatil Köyü’nü geçip Ada yolunu takip ettiğinizde dolmuşların son durağının olduğu yerdedir. Kayalıkların arasında konuçlanmış olması nedeniyle uzunca sayılabilecek bir merdiveni inerek plaja ulaşılmaktadır. Kumun kapkara oluşunun nedeni buradaki kayaların cinsindendir, neticede kum kayaların ufalanması ile meydana gelmiştir. Tıbbi açıdan ne kadar doğrudur bilmiyorum ama söylenene göre romatizmal rahatsızlıkları olanlar Güneşli havalarda iyice ısınan bu kara kumdan faydalandıkça rahatladıklarını belirtmektedirler.

Not: Samyeli Plajı uzun senelerdir kapalı. Hummalı ama yavaş bir çalışma var, akıbetini bilmiyorum.

Samyeli Plajı
Fotoğraf: “Karakum Samyeli Plajı”, Nurettin Mert Aydın, 2007

GEZİ sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın