Şahin Tepesi


Fotoğraf: “Şahin Tepesi’nden Bir Görünüm”, Mehmet Zeki Aydın, 2011

Sana dün bir tepeden baktım aziz Sinop…

Doğru söze ne hacet! Kusursuz bir anlatım “Şahin Tepesi”nden Sinop’a bakış için. Sinop’un o meşhur ince belini, biraz sıkılmış, kollarını iki yana açmış manzarasını rahatlıkla izleyebileceğiniz bir yer “Şahin Tepesi”.

Çocukluğumdan beri Sinop’un üstten çekilmiş, kah yazı kah kışı anlatan, iki taraftan denizin incelttiği belinin resmedildiği fotoğrafların nerelerden çekildiklerini hep merak ederdim. Bu fotoğraflar gerçek Sinop’u anlatırdı çünkü. Sanki daha kurumadan hamuru, iki taraftan yavaş yavaş parmaklarıyla bastırmış zarif birisi ve Sinop’a son şeklni vermiş. Böyle anlatırdı o fotoğraflar Sinop’u bana.

Sonra sorup dururdum yine kendime: “Nereden çekildi bu fotoğraflar?” diye… Ada‘yı takip edip tepeden, yahut Jandarma Lojmanları’nın bulunduğu bölgeden çekildiğini duyardım. Hatta Radar’dan. Askeri bölgeden. Hal böyle olup girmek kolay olamadığından bu yerlere, içimde hep bir merak olarak kalırdı bu fotoğraflar… Ama bu sene babamın Sinop’ta bilinmedik bir yeri daha keşfetmesiyle bu merakıma soğuk sular serpilmiş oldu. (Şaşırmayın işte! Sinoplu olsak da keşfetmediğimiz yerler var, affola…)

Efendim, bu yerin adı “Şahin Tepesi” imiş. Gerçekten de rüzgarı bol, seyri muazzam olan bu tepelik alan şahinlere layık olmasın da kimlere layık olsun.

Sinop’a kadar gidip Sinop’un meşhur fotoğrafını çekmek, güneşi batırmak ve hayallere dalmak istiyorsanız sizi “Şahin Tepesi”ne alalım.

Peki “Şahin Tepesi” nerede? Nasıl ulaşılır?

Radar yolunu takip ederek Ada‘yı yukarı doğru çıkarken Seyid Bilal Türbesi‘nin bitiminde hemen sola doğru bir yol, bir yokuş uzanıyor. İşte bu yola girip 500 metre kadar devam ettiğinizde “Şahin Tepesi”ne ulaşmış oluyorsunuz.

Gün geçmiyor ki Sinop ile ilgili yeni yerler, yeni şeyler keşfetmesin insan…

"They're all aligned"
Fotoğraf: “‘They’re All Aligned'”, Nurettin Mert Aydın, 2014

GEZİ sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın