Elma Pekmezi


Fotoğraf: “Elma Pekmezi”, Nurettin Mert Aydın, 2011

Bu lezzete “Elma Pekmezi” demek ne kadar doğru bilmiyorum ama pazarda bu isimle satılıyor kendileri. Yoğurt kaplarında köylü pazarından alabileceğiniz bu lezzeti Sinop’ta yerel olarak sunan bir restoran ya da çay bahçesi tanımyorum. Bu nedenle bu lezzeti tatmak için bir zahmet köylü pazarını erken saatlerde ziyaret etmelisiniz. (“Köylü pazarı ne zaman, nerede?” diye sorular duyar gibi oldum… Cumartesi günleri “33 Evler” üst caddede; Pazartesi ve Perşembe günleri ise merkezde, itfaiye meydanında. Yalnız geçici olarak Pazartesi ve Perşembe günleri kurulan pazar Ada Mevkii Aşiyan bölgesinde yapılıyormuş. Aralık 2011 ya da Ocak 2012 gibi tekrar itfaiye meydanına geçeceği söyleniyor.)

Hazırlayanların anlatmasına göre bu pekmez fazlaca elmanın uzun uzun kazanlarda kaynatılmasıyla hazırlanmaya başlıyormuş. Daha sonra iyice pelte haline gelen içerik büyük taşlar arasında ezilip çekilerek suyunun bir kapta birikmesi sağlanıyormuş. Kaplarda katılaşan bu güzellik bıçakla kesilebilir hale gelince de satışa sunuluyormuş.

Bu lezzet benim en favori tatlılarımdan. Hem doğal hem katkısız. Ne şeker var ne de koruyucu bir madde. Saf elma. Mayhoş, buruk ama bir o kadar da tatlı. Kış mevsiminin, kahvaltıların vazgeçilmezi bu lezzeti tatmadan anlayamazsınız.

Alternatif olarak armut ile hazırlanan versiyonları da mevcut ama ben “Elma Pekmezi”ni tek geçerim.

Köylü pazarına yolunuz düşmeden önce yanınızda bir iki adet yoğurt kabı (ya da cam bir kap) bulundurursanız satıcı “Elma Pekmezi”ni poşetlerde değil, kabın içinde size sunar.

Not: Köylü pazarında “Elma Pekmezi” satın almadan önce tatmanızı öneririm. Ekşilik ya da tatlılık seviyesi tam sizin hoşunuza gideni olsun alacağınız.

YEMEK sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın