Sırık Kebabı / Kuyu Kebabı

Kuyu kebabı / sırık kebabı çılgınlığı yaklaşık olarak Kastamonu’dan itibaren (Ankara’dan Sinop’a gittiğinizi varsayıyorum) sizin dikkatinizi de çekecektir. Kuyu kebabı denilen kuzuyu bütün olarak kuyuda saatlerce tandırlama yolu ile pişirmeyle elde edilen bir yemek türüdür. Sırık kebabı da sırığa geçirilen kuzunun çevrilerek saatlerce odun ateşinde pişirilmesiyle elde edilen bir yemek türüdür. Pişirme koşulları ve özenin yanında kullanılan et de lezzet açısından çok önemlidir.

Sinop’ta büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar alabildiğine özgürdür. Kekik dahil onlarca çeşit özgün bitki ile beslenirler. Besili ve diridirler. Haliyle bu hayvanların etleriyle yapılan yemekler de inanılmaz lezzetli olmaktadır. Sinop’un ilçesi olan Erfelek de et ve kasaplarıyla ünlüdür. Laf aramızda kalsın, her gidişimizde babam Sinop’tan kırmızı et alıp dondurup Ankara’ya getirmekte. O kadar uğraştığını göz önünde bulundurursak ette gerçekten bir hikmet olduğunu, bir farklılık olduğunu varsayabiliriz.

IMG_3201
Fotoğraf: “Sırık Kebabı”, Nurettin Mert Aydın, 2014

_IMG_3290
Fotoğraf: “Kuyudan Yeni Çıktılar!”, Nurettin Mert Aydın, 2013

Sırık ve kuyu kebabı yemek için lokantalara uğradığınızda mutlaka iyice aç olduğunuzdan emin olun çünkü gözünüz doymayacaktır.

YEMEK sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın