Seyid Bilal Türbesi

Seyid Bilal Türbesi Sinop’ta Ada mevkiine şehrin göbeğinden içeriden giriş yaptığınızda ve kabristanı geçip yukarı çıkmaya devam ettiğinizde ulaşabileceğiniz bir yer.

Seyid Bilal Türbesi
Fotoğraf: “Seyid Bilal Türbesi”, Nurettin Mert Aydın, 2009

Aynı zamanda bir cami olan bu türbe için anlatılan hikayede İstanbul’daki bir kuşatmayı önlemek için yardımcı olan ve kuşatmadan kaçıp Sinop’a sığınan Seyid Bilal’in Sinop Tekfuru ve askerleri tarafından yapılan baskında bugünkü Hükümet Konağı’nın bulunduğu yerde Sinop Tekfuru tarafından kafasının kesilmesi ve kafasını koltuğunun altına alıp türbenin bugünkü yerine kadar yürümesi anlatılmaktadır. Daha sonrasında ise durumdan üzüntü duyan Tekfur’un türbeyi yaptırıp kendi mezarını türbenin önüne koydurup ziyaretçilerin kendi mezarını çiğneyip geçmelerini istemesi anlatılmaktadır. Bugünkü şekliyle camiye bitişik olan türbede bu eski girişin kapalı olduğunu belirtilen bir not ile görmekteyiz.

Seyid Bilal Türbesi’nin bahçesinde Sinop’ta yaşamış eski dönem askerlerinin ve devlet adamlarının mezarlarını ve mezar taşlarını da görebilirsiniz.

LORAINE AND THE THREE PIES
Fotoğraf: “Seyid Bilal Türbesi’nden Bir Görüntü”, Nurettin Mert Aydın, 2009

GEZİ sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın