Nokul

NOKUL
Fotoğraf: “Kıymalı Nokul”, Nurettin Mert Aydın, 2009

Bakın kolay bir adı var: Nokul. “N” ile başlayıp “l” ile bitiyor ama her nedense gidip fırına “lokum”, “hokul”, “lokul” ya da türevi kelimeler fısıldayanlar oluyor. Öğrenin okunuşunu yazılışını ne olur!

Nokul birkaç yıl öncesine kadar hazır olarak satılan bir yiyecek değildi, genelde bayramlarda Sinop’ta evlerde pişirilir ve misafirlere ikram edilirdi. Sonra fırınlar (ekmek fırınları) gözlerini açıp bu yiyeceğe sahip çıktılar ve peynir ekmek gibi satmaya başladılar.

Nokul dediğimiz şey aslında bir çeşit açma börek. Farklı fırınlarda farklı içeriklerle bulabilmek mümkün ama özüne bakarsak iki türün baskın olduğunu görmekte ve bilmekteyiz. Kıymalı ve üzümlü – cevizli. Üzümlü – cevizli olanını yemenizi özellikle tavsiye ediyorum.

Evlerde yapıldığı dönemlerde (hala yapılıyor) Nokul, uzun uzun şeritler halinde tepsilere dizilirdi ve dikdörtgen şeklinde kesilip paylaştırılırdı tabaklara (bazen baklava şeklinde bıçakla verev şekil de verildiği olurdu) ve afiyetle yenilirdi. Şimdilerde ise fırınlarda hem hazırlanması ve sunumu kolay hem de görsel olarak farklı olduğu için sarmal olarak satılıyor. Hani az önce üzümlü – cevizli olanını tavsiye etmiştim ya… İşte fırından yeni çıkmışına denk gelirseniz sarmalın en dışından yemeye başladığınızda, tavsiyemin nedenini anlayacaksınız…

Nokul’un içeriğine ve yapılışına gelirsek… Hamuru mayalı bir hamur (nadir de olsa midesi hassas olanlara dokunabiliyor, o nedenle yanınızda mide ekşimesine karşı ilaç almayı sakın unutmayın) ve ince ince açılıp kat kat diziliyor. Bu katların arasına kıymalısında kıyma ve soğanla hazırlanmış harç, üzümlü – cevizlisinde ise kuru üzüm, ceviz içi ve toz şeker serpiliyor.

Bazı fırınlarda alternatif içerikli Nokullar da üretilmeye başlandı. Bunlardan en başarılı bulduklarım tahinli Nokul ve çikolatalı nokul. Eğer vaktiniz varsa bunlardan da tadabilirsiniz.

Not: Geri dönüşte yanınıza Nokul alabilirsiniz, uzun süre dayanıyor. Hatta evinize ulaştığınızda derin dondurucuya koyup fırında (mikrodalga olsun ya da olmasın) ısıtıp tüketebilirsiniz.

YEMEK sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın