Göbekli Hamur (Kulaklı Hamur ya da Sinop Mantısı)

SİNOP MANTISI
Fotoğraf: “Karışık Göbekli Hamur”, Nurettin Mert Aydın, 2009

Ülkemizde mantı dediğinizde Kayseri Mantısı akla gelir ve olay orada kapanır, biter. Kayseri Mantısı’na dil uzatmayacağım çünkü onu da severek tüketiyorum ancak Göbekli Hamur (bence) her türlü mantıyı açık ara bir kenarda bırakır. Bunu yapmış olduğum gözlemlere dayanarak da söylüyorum. Kim yerse aynı şeyi söyledi istisnasız şu ana kadar çünkü…

Göbekli Hamur kavramı mantıya verilen şekilden ileri geliyor çünkü mantı hamuru açıldıktan ve kare kare kesildikten sonra kıymalı harçtan bir cimcik (Kayseri Mantısı’na göre daha cömert bir cimcik bu) ortaya yerleştirilip hamur bükülerek mühürleniyor. Bir çeşit sandal oluyor ve ortada şirin, tonton, göbeksi bir yapı. İşte bu yüzden Sinop’ta mantıya Göbekli Hamur ya da kulağa da benzeyebildiği için bazen Kulaklı Hamur deniyor. Tabii son zamanlarda turistik kaygı yüzünden tabelalarda hep Sinop Mantısı adı yer almakta. (Tamamen karşıyım bu olaya, basbayağı Göbekli Hamur bu, neden böyle bir kaygı oluştu anlayamadım.)

Kayseri Mantısı’ndan farklı olarak Göbekli Hamur susuz servis edilmekte, yani su tamamen süzülüyor. Klasik, sarımsaklı yoğurtlu olanında haşlanmış hamurların üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp yağda kızdırılmış biber sosu dökülüyor ve afiyetle yeniyor. Gelelim Sinop’a bir kat daha özgü olan hamura… O da cevizli olanı. Evet, yanlış duymadınız! Cevizli! Yine aynı şekilde hamurlar haşlandıktan sonra üzerlerine dövülmüş ceviz içi dökülüyor ve köpürtülüp kızdırılmış tereyağı gezdiriliyor. Fevkalade bir tat!

Göbekli Hamur’u dışarıda tüketecekseniz Sinop’lu işletmeler size güzel bir seçenek sunuyor. Karışık tabak. Tabağınızın yarısında sarımsaklı yoğurtlu, yarısında cevizli gelmiş oluyor ve siz her ikisinin tadına da bakmış oluyorsunuz. Bu şu açıdan da iyi: Bazen cevizli olanı insanlara dokunabiliyor, ağır gelebiliyor. Eğer karışık tabağınızı usul usul tüketirseniz, biraz ondan biraz bundan şeklinde, içiniz bayıldığında sarımsaklı yoğurtlu olanı imdadınıza yetişecektir.

Not: Sinop mantısını evinizde yapmak ve tarifi için tıklayın.

IMG_6872
Fotoğraf: “Karışık Sinop Mantısı’na Yakın Bir Bakış (Asmaaltı Döner ve Mantı Salonu)”, Nurettin Mert Aydın, 2013

Not: Eve dönerken Göbekli Hamur götürmek isterseniz iki seçeneğiniz var: Fırınlanmış ve derin dondurulmuş. Fırınlama yolu ile çiğ hamurlar kurutularak uzun yola dayanıklı hale getiriliyor. Derin dondurulmuş olanında ise sizin için daha önceden derin dondurucuda şoklanmış hazır paketler isterseniz strofor kutu (köpük kutu) ile yolculuğa hazırlanıyor.

YEMEK sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın