İnceburun

USELESS IN LIGHT
Fotoğraf: “İnceburun Feneri”, Nurettin Mert Aydın, 2009

“Türkiye’nin en kuzey noktasındayım!” diye avazınız çıktığı kadar bağırmak istiyorsanız eğer mutlaka İnceburun’u ziyaret etmelisiniz. Evet, ilkokuldan bu yana öğretilen 36 42 kuzey paralellerinin 42 olanı burası işte. (Sinop İnceburun 42° 06′.)

İnceburun’u ziyaret etmek eskiden bizim büyüklerin burun kıvırdığı bir şeydi çünkü oraya ulaşmak için inanılmaz bozuk bir yoldan gitmek gerekiyordu. Koca koca taşların arabaların karter muhafazalarına vuruş sesleri hala kulağımda.

İnceburun’da beni etkileyen ne var bilmiyorum ama Sinop’a her gidişimde görmek istediğim bir yer.

İnceburun’u özellikle kapalı havalarda gezmeyi seviyorum. Umutsuz, terk edilmiş bir havası var. Denizi, taşı kara. (2009 yılında Seyahat53 ile katıldığım Doğu Karadeniz Turu’ndaki rehberimiz Metin Bey Karadeniz ile ilgili bir söylentiden bahsetmişti. Söylenene göre ihtiyar, aç bir adam Karadeniz’e uğrar, kapı kapı dolaşır, yemek ve su ister ancak hiç bir Karadeniz’li ona yardımcı olmaz. O da bir tepenin üstüne çıkıp beddua eder Karadeniz için: “Bahtın da adın gibi kara olsun. Başından kara bulutlar eksik olmasın.” Yine söylenene göre bu beddua tutar ve Karadeniz o günden bu yana hep iç karartıcı, yalnız, yağmurlu olur ve Karadeniz insanı hep izole olup çalışmak zorunda kalır. İşte İnceburun’u ziyaret ederseniz bahsettiğim gibi sisli, puslu, karanlık bir havada. Bu söylenenlerin bir nebze de olsa tuttuğunu görebilirsiniz.)

OVERTURE: BOWING
Fotoğraf: “İnceburun’da Rüzgara Yenik Düşen Ağaçlar”, Nurettin Mert Aydın, 2009

İnceburun’da rüzgar eksik olmaz ve rüzgardan ağaçlar yerlere yatmış durumda. Bir de fener var. Tam filmlerde yer alan bir manzara. “Yaşamın Kıyısında” denilen yer işte burası bence.

Yakın zamanda yapılan yol düzenlemesi ile ulaşım artık iyice kolaylaştı İnceburun’a. İnceburun’a gitmek için Akliman‘a yaptığınız gezi gününüzü kullanabilirsiniz. Akliman sahil yolunu takip edip Hamsilos‘u gördükten sonra geri dönerken sağda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ni göreceksiniz. Fakültenin bitimindeki tabelada “İnceburun” yazmakta. O tabelayı izleyerek keyifli bir yolculuk ile İnceburun’a ulaşabilirsiniz.

"GONE, STILL"
Fotoğraf: “İnceburun Manzarası”, Nurettin Mert Aydın, 2009

GEZİ sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın