Sarıkum

Sarıkum Sahili
Fotoğraf: “Sarıkum Sahili”, Nurettin Mert Aydın, 2007

Sarıkum… Dertlerin tasaların bitip özgürlüğün başladığı yerdir benim için. Fazla bilinmez, fazla ziyaret edilmez. Uçsuz bucaksız altın sarısı kumuyla denizde boğulan sahili, yeşillikler arasında saklı kalan köyü ve kuşların uğradığı gölü ile eşsiz bir yerdir Sarıkum.

Sinop’tan Sarıkum’a araba ile yaklaşık 25 dakikada gidilebiliyor. Şehir merkezinden Sinop girişine gittiğimizi varsayarsak Sinop girişini, Akliman dönüşünü geçtikten sonra Pervane mevkiindeki ana kavşaktan Ayancık yoluna doğru sağa dönülüyor (Tabelalar sizi yönlendirecektir). Daha sonra bu yolun yaklaşık 20. kilometresinden sağa girdiğinizde köyü ile birlikte Sarıkum başlamış oluyor. Sırasıyla Sarıkum köyü, Sarıkum gölü ve Sarıkum sahilini gezebilirsiniz.

Sarıkum gölü koruma altında olan bir yer. Nesli tükenmekte olan göçmen kuşların uğrak yeri aynı zamanda. Yakın zamanda kuşları gözetleyebilmek için kabile evlerini andıran yapılar yol kenarına yapıldı. İsterseniz bu yapılardan kuşlara bakabilirsiniz ya da panolardan kuş türleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Yolu takip ettiğinizde yol sizi boş bir alana ve sahil girişine götürmüş oluyor. Sarıkum’da deniz ve Güneş keyfi bambaşkadır ancak Akliman sayfasında belirttiğim gibi burada da tedbirli olmakta yarar var. Çünkü ne de olsa açık deniz burası.

TREES AND BOWING
Fotoğraf: “Sarıkum’da Ağaçlar”, Nurettin Mert Aydın, 2008

Sarıkum’da dikkatinizi bir şey çekebilir, o da kumun üzerinde çam ağaçlarının olması. Evet, yanlış duymadınız. Sahil kumunun üzerinde çam ormanları mevcut. Sarıkum’da da rüzgar yüzünden ağaçlar boyun eğmiş durumda.

GEZİ sayfasına geri dönmek için tıklayın

Yorum bırakın